Przepis: Jagodzianki z dzieciństwa
Każdy z nas pamięta jakiś smak lub zapach z dzieciństwa. Ja pamiętam jak wybieraliśmy się do babci na niedzielną herbatkę. Na stole zawsze leżały jagodzianki. Zapach unosił się po całym domu, a ich smak był po prostu idealny. Uwielbiałam te niedzielne spotkania. A oto przepis a te smakowite danie:
Składniki:
-1kg maki
-1/2 litra mleka
-kostka drożdży(10dag)
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-4 jajka
-1 niepełna szklanka oleju
-szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zrobić rozczyn-drożdże,odrobinę mleka ciepłego i cukru(pozostawić w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć). Jajka otrzeć z cukrem dodać mleko podgrzane(nie może buc gorące)rozczyn,wszystko wlać do mąki ,dać szczyptę soli i wyrabiać w czasie wyrabiania wlewać olej. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.gdy wyrośnie formować małe bułeczki spłaszczyć włożyć w środek jagody zima mogą być mrożone, często takie daje, zlepić i zostawić jeszcze do wyrośnięcia na ok. 10 minut, można posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać cukrem przed upieczeniem.piekarnik nastawić na 180-200 stopni i pieczemy na złoty kolor. Smacznego!!
Składniki:
-1kg maki
-1/2 litra mleka
-kostka drożdży(10dag)
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-4 jajka
-1 niepełna szklanka oleju
-szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zrobić rozczyn-drożdże,odrobinę mleka ciepłego i cukru(pozostawić w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć). Jajka otrzeć z cukrem dodać mleko podgrzane(nie może buc gorące)rozczyn,wszystko wlać do mąki ,dać szczyptę soli i wyrabiać w czasie wyrabiania wlewać olej. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.gdy wyrośnie formować małe bułeczki spłaszczyć włożyć w środek jagody zima mogą być mrożone, często takie daje, zlepić i zostawić jeszcze do wyrośnięcia na ok. 10 minut, można posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać cukrem przed upieczeniem.piekarnik nastawić na 180-200 stopni i pieczemy na złoty kolor. Smacznego!!
Uwielbiam je. Pychotka. A może byś tak zrobiła kilka i poczęstowała?
OdpowiedzUsuńZobaczę co się da zrobić :D
OdpowiedzUsuń