Rydzyki w occie. Pycha!

Rydze z Grądów, w zalewie octowej:

SKŁADNIKI:



  • 3/4 kg kapeluszy rydzów
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2-3 pokruszone liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki stołowej soli
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
Rydze oczyścić i ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Można zostawić na kilka godzin, żeby dokładnie obciekły. Następnie rozłożyć je do słoików. Z pozostałych składników ugotować zalewę i zalać nią grzyby. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10-15 minut. Po dwóch, a najlepiej trzech miesiącach, można się rozkoszować ich smakiem. Mniam, mniam...

Komentarze

Popularne posty