Rydzyki w occie. Pycha!
Rydze z Grądów, w zalewie octowej:
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
- 3/4 kg kapeluszy rydzów
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2-3 pokruszone liście laurowe
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki stołowej soli
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
Rydze oczyścić i ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Można zostawić na kilka godzin, żeby dokładnie obciekły. Następnie rozłożyć je do słoików. Z pozostałych składników ugotować zalewę i zalać nią grzyby. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10-15 minut. Po dwóch, a najlepiej trzech miesiącach, można się rozkoszować ich smakiem. Mniam, mniam...
Komentarze
Prześlij komentarz